Stage(discriminatie) in 1995 en NU!
Er is al veel over geschreven en gesproken en tóch wil ik, Remon Harmelwaard (directeur dtevents), via dit blog de aandacht vragen voor een probleem binnen onze maatschappij: stage(discriminatie) binnen het MBO-onderwijs.
Vroeger was alles beter?
Als oud-MBO-student heb ik in de praktijk meegemaakt hoe het is om stage te lopen als 17- en 18-jarige jongen bij organisaties die bewust kiezen voor het opleiden van jonge professionals, die later bepaalde functies gaan bekleden waardoor het bedrijf kan blijven bestaan in zijn huidige vorm of zelfs verder kan groeien. In de tijd dat ik mijn studie deed aan het Economisch College, nu Talland College (1994-1995) in Zaandam, voelde ik mij welkom bij de organisaties waar ik zelf graag stage wilde lopen. Ik heb twee leuke stageperiodes gekend, waarbij ik veel heb geleerd wat ik wel en niet leuk vond door taken uit te voeren, waarvan ik 5 minuten eerder nog niet van het bestaan afwist. Bepaalde leermomenten zal ik dan ook nooit vergeten.
Anno nu
Vandaag de dag is dit niet vanzelfsprekend dat je als MBO-student gewaardeerd wordt en verantwoordelijkheden krijgt om jezelf te ontplooien. Wel kan ik zeggen dat deze stages uit het verleden, mij in het heden intrinsiek motiveren om studenten te begeleiden bij mijn eigen werkzaamheden. Er zijn veel dingen waar ik als mens blij van wordt en het zien groeien van studenten is daar één van.
Op dit moment van schrijven zet ik mij dan ook al meer dan 10 jaar in voor studenten en hun ontwikkelingen, waarbij de MBO-studenten in het bijzonder. Dit is begonnen bij het Zuiderzee College in Zaandam samen met @Joost van Duijn, waar wij ons samen hebben ingezet voor het creëren van meer stageplaatsen voor vmbo-leerlingen. Daarna ben ik mij in de regio Noord-Holland Noord gaan inzetten voor het betrekken van studenten bij projecten, om op deze manier de kennis van young professionals en de overheid, het onderwijs en het bedrijfsleven samen te brengen. Dit doe ik overigens nog steeds, maar dan meer in de Regio Amsterdam. Wat mij opvalt is, dat sinds de Covid-19 pandemie de afstand van studenten/stagiaires tot de arbeidsmarkt groter is geworden.
Uiteraard zie ik als inwoner, ondernemer en stagebegeleider dat de huidige tijd anders is dan de in de periode wanneer ik stage liep. Uiteraard was vroeger (30 jaar geleden) alles beter😊
Stagediscriminatie binnen het mbo
Wat mij opvalt in mijn contact met studenten is dat zij minder zeker zijn over hun communicatie wanneer het aankomt op live contact. Het begint al bij het bellen naar- en in gesprek gaan met een persoon welke werkzaam is bij een geschikt stagebedrijf om te bespreken of er ruimte is voor een student. Dit was vroeger (30 jaar geleden) al een drempel, maar anno nu heeft deze drempel een hele andere vorm aangenomen. Deze vorm van interactie is van groot belang bij het vinden van een goede stageplaats, waarbij de studenten zichzelf kunnen ontplooien.
Geef aandacht
Een ander punt dat ik zie, is het vertrouwen in mbo-studenten van bedrijven die een stagiair willen aannemen. Het idee bestaat helaas nog steeds dat hbo-stagiaires beter zijn of beter inzetbaar zijn ten op zichten van stagiaires welke een mbo-opleiding volgen. Dit is een vooroordeel welke ik niet deel. Vroeger werd al gezegd, “wanneer je iets aandacht geeft zal het groeien”. Dit is niet anders bij het begeleiden van studenten die een opleiding volgen. Ongeacht welke opleiding er wordt gevolgd.
Hoe zet dtevents zich in tegen stagediscriminatie?
In de afgelopen jaren ben ik samen met mijn bedrijf, dtevents, met deze punten en andere punten aan het werk gegaan. Met als doel: het creëren van concepten, waarbij studenten, overheid en het bedrijfsleven bij elkaar worden gebracht op een manier waarbij Ontmoeten met aandacht centraal staat. Meer weten over hoe het is om bij dtevents stage te lopen? Klik dan hier en lees het verhaal van onze stagiaires.
Droom Groots is hier een mooi voorbeeld van. Voor het Talland College heeft dtevents op 4 juni 2025 een evenement georganiseerd, het Droom Groots festival. Dit is een mooi voorbeeld hoe we mbo-studenten meer in zichzelf kunnen laten geloven en zij met meer vertrouwen kansen zien voor zichzelf.
Wat kunnen we samen doen?
Ik ben deze blog begonnen met het vragen van aandacht voor een probleem en hoop dan ook dat wanneer je klaar bent met lezen, je (extra) gemotiveerd bent om studenten te begeleiden. Wil je een keer met mij in gesprek om ervaringen te delen of meer te weten te komen over de concepten die bijdragen aan het overbruggen van de afstand van stagebedrijven en studenten, stuur mij dan een persoonlijk bericht.
Remon Harmelwaard
Directeur dtevents