Dag van de arbeid anno 2020

"Deze 1 mei is een zeer bijzondere te noemen. Vroeger was 1 mei een waar feest en vierde men deze dag door optochten te organiseren met praalwagens en verkleedpartijen.

Het was voornamelijk een samenzijn om stil te staan bij de strijd voor de achturige werkdag.


Vandaag 1 mei anno 2020, is het een dag waarbij we anderhalve meter van elkaar verwijderd moeten blijven om gezond te blijven en medeburgers te redden. Feesten, optochten en andere events zitten er voorlopig niet in.

Acht uur (thuis)werken is nog wel iets wat wordt gehandhaafd, maar door de huidige manier van werken is deze daginvulling niet meer zo duidelijk zoals het vroeger was. We werken nu veel op andere tijden en ook in het weekend, waar we dit voorheen niet deden. Laatst hoorde ik van een klant dat zij het vreemd vond dat niemand reageerde op haar berichten en telefoontjes. Totdat zij te horen kreeg van haar vriend dat het zaterdagmiddag was!

Is deze verandering voorgoed of zullen we straks weer teruggaan naar die “goede oude” tijd waar we weer met onze collega’s een kop koffie halen bij het koffiezetapparaat en van 9 tot 5 werken?

Lang heb ik over dit onderwerp en deze vraag nagedacht en eerlijk gezegd weet ik het antwoord niet. Wel weet ik dat wij de plicht hebben - als organisatie die evenementen, teamuitjes, congressen, vergaderingen en andere leuke bijeenkomsten creëert en organiseert - om na te denken hoe wij weer voor de verbinding kunnen zorgen tussen mensen die een zakelijke relatie onderhouden.


Mijn collega's en ik hebben veel contact met onze klanten en gevraagd wat zij nu anders ervaren t.o.v. de periode voor de Corona-crisis. Wat veel gehoord is? Medewerkers missen het sociale contact, het nauw samenwerken op locatie, de energie die ze van elkaar krijgen door bij elkaar in de ruimte te zijn, de spontaniteit, de ontspanning tijdens dat gebakje om de verjaardag te vieren en ook dat rondje lopen tijdens de lunch.


Na het horen van deze verhalen voelde ik nog meer de plicht om met onze organisatie tot een oplossing te komen, waardoor dit weer ontstaat en bijna vanzelfsprekend wordt.

Al zeg ik het zelf, dit is goed gelukt door de dteventbox ontwikkelt te hebben.

Deze box is een cadeautje dat je thuis of op je werk ontvangt en zorgt voor heel leuke momenten met je collega’s. Het is geen oplossing om meer structuur en ritme in je werkdag te krijgen, maar zorgt wel voor de nodige leuke momenten met je collega's of zakelijke relaties. Ik sluit af met de conclusie welke ik heb getrokken. 1 mei zal na de Corona-crisis nooit meer hetzelfde zijn, maar wat is dat wel?"

auteur: Remon Harmelwaard (directeur, dtevents).37 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Met dtevents volgen wij de RIVM-richtlijnen.

©2021 dtevents | Lagendijk 3 | 1541 KA | Koog aan de Zaan | KVK 67943268 | 085-747 04 76